Ένα μεγάλο, σκοτεινό αντικείμενο που εντοπίστηκε με σόναρ στη θάλασσα έξω από τη Βόρνεο είναι πιθανότατα το αεροπλάνο της AirAsia που εξαφανίστηκε την  Κυριακή με 162 επιβαίνοντες. Μια από τις σορούς που ανασύρθηκαν από το νερό φορούσε σωσίβιο, γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτήματα για το πώς εξελίχθηκε η τραγωδία.


Οι έρευνες σταμάτησαν την Τετάρτη λόγω κακοκαιρίας, το θετικό όμως είναι ότι το βάθος του νερού στην περιοχή είναι σχετικά μικρό, 40 με 50 μέτρα, και η άτρακτος ίσως είναι δυνατό να ανασυρθεί.

Πλοία και αεροσκάφη ερευνούν τη Θάλασσα της Ιάβας για την πτήση QZ501 από την Κυριακή, όταν το αεροπλάνο Airbus A320-200 εξαφανίστηκε εν μέσω κακοκαιρίας, περίπου 40 λεπτά μετά την απογείωσή του από την ινδονησιακή πόλη του Σουραμπάγια με προορισμό τη Σιγκαπούρη.
Όπως αναφέρει το Reuters, ορισμένα από τα επτά θύματα που έχουν περισυλλεγεί μέχρι στιγμής ήταν πλήρως ντυμένα, κάτι που δείχνει ότι το αεροπλάνο μπορεί να έπεσε ανέπαφο στον ωκεανό, ίσως επειδή πετούσε με μικρή ταχύτητα και υπέστη απώλεια αεροδυναμικής στήριξης.

Ένα από τα θύματα φορούσε σωσίβιο, γεγονός που δείχνει ότι οι επιβάτες, πιθανώς και το πλήρωμα, είχαν χρόνο να προετοιμαστούν πριν τη συντριβή ή πριν βυθιστεί το αεροπλάνο.
Όμως οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου, απλώς είχαν ζητήσει να ανέβουν σε μεγαλύτερο ύψος για να αποφύγουν την κακοκαιρία.

Πιλότοι που σχολιάζουν την υπόθεση στο Διαδίκτυο αναφέρουν ότι ανεπιβεβαίωτα δεδομένα από δευτερεύοντα ραντάρ δείχνουν ότι το Airbus πετούσε με ταχύτητα 353 κόμβων, περίπου 100 κόμβους πιο αργά από ό,τι θα έπρεπε. Αυτό θα μπορούσε να είχε προκαλέσει απώλεια στήριξης και απότομη πτώση του αεροπλάνου.