Γράφε Ελληνικά και ας είναι και ανορθόγραφα.!!

Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική .

ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

«Ἐδῶ ζῆ, ἀναπνέει, πάλλεται, ἰδέα ΕΛΕΥΘΕΡΑ, γενναα, αποφασιστική».

Το kentripotideas αποτελεί έναν ηλεκτρονικό δίαυλο διαφόρων άρθρων, τα οποία προέρχονται είτε προσωπικά είτε από ιστοσελίδες Εναλλακτικής Πληροφόρησης.

Απώτερος στόχος είναι η αφύπνιση του μέσου Έλληνα πολίτη μέσω της διάδοσης "μη πολιτικά ορθών" άρθρων, ερευνών, δοκιμίων και βίντεο.

Δεδομένου ότι ο σκοπός του παρόντος blog είναι MH ενημερωτικός και καθαρά ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ, αν σας θίγει καθ'οποιονδήποτε τρόπο, επικοινωνήσετε μαζί μας για να επανορθώσουμε άμεσα. Όλα όσα ακολουθούν είναι προϊόντα της φαντασίας μας ή της δικής σας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή καταστάσεις είναι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ!Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

«Δεν υπάρχει πιο ευτελισμένο ΕΙΔΟΣ ανθρώπου από το γένος των Κολάκων…» (ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ)


img_6081Αμαρτήματα. Μόνο…. επτά;
.
Αμαρτήματα…. να σου πω εγώ. Πιο κοντινά μας. Μέσα στην καθημερινότητά μας.
Αμαρτήματα που…. περιέργως ταλάνιζαν το ίδιο, την καθημερινότητα και των παλιών.
.
Για λόγους αμεσότητας θα αναφέρω τους… «αμαρτωλούς» και όχι το «αμάρτημα».

Για σήμερα:

1) Ο κόλακας, το.. ερπετό.
.
Δεν υπάρχει χειρότερο αμάρτημα και πιο ευτελισμένο ΕΙΔΟΣ ανθρώπου
από το γένος των Κολάκων, φάρα τόσο βρωμερή, σύμφωνα με τον ΠΛΟΥΤΑΡΧΟ. («Γένος ουδέν εξωλέστερον των κολάκων….μιαρόν το φύλον»).
.
Μέχρι εδώ…. καλά. Να δούμε όμως και την…. γλωσσική ΔΙΑΠΛΟΚΗ του πράγματος.
.
Θα τα πω όσο πιο ΑΠΛΑ γίνεται, σε μορφή…σχεδόν αφήγησης, παρότι…. «τεχνοκρατικό» το θέμα.
.
Όντως διαπιστώθηκε ότι με το πέρασμα των χρόνων, η λέξη «κόλακας», άδειασε από το νόημά της.
.
Όσο κι αν μια κολλημένη Γλωσσική ΠΑΙΔΕΙΑ (που μπέρδευε την ΣΧΟΛΙΚΗ αίθουσα με το ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ) στο παρελθόν προσπάθησε
να την «κρατήσει» αναλλοίωτη, και να την ΕΠΙΒΑΛΕΙ…., ΩΣ… ΑΚΡΙΒΩΣ έχει, μέσα στην «ΟΜΙΛΟΥΜΕΝΗ», με Ετυμολογία, ορισμούς και κλίσεις, κανόνες και εξαιρέσεις….κλπ.
.
Η…. γνωστή «διδασκαλία» (!!!) του…… ΜΕΓΑΛΕΙΟΥ της Ελληνικής γλώσσας (!). Και πώς εννοούσαν «διδάσκω το μεγαλείο της αρχαίας Ελληνικής»;
.
Θυμάστε….. «κόλαξ»= Όνομα τριτόκλιτο, συμφωνόληκτο, αφωνόληκτο, ειδικώς ουρανικόληκτο, περιττοσύλλαβο, μονόθεμο, (κρυφο)καταληκτικό (καθότι ξ=κς) , διγενές μονοκατάληκτο, κλινόμενον ως εξής: ο κόλαξ, του κόλακος, τω κόλακι….!
.
Θυμάστε τί…. ΝΟΜΙΖΑΝ ότι μας…. μαθαίνουν;;
.
Τί συνέβη λοιπόν; Χάσαμε τον….. κόλακα; Όχι βέβαια, προς θεού…!
.
Η λέξη άδειασε, όπως είπαμε, αλλά ο «κόλακας»… έμεινε.
.
Kαι όχι μόνο έμεινε,
αλλά και αβγάτισε ( ή…. αυγάτισε, για να μην πουν κάποιοι ότι αδειάζουμε και τα… «ωά», «καταργώντας» το… «φυσει και θέσει» μακρόχρονον «ω»).
.
Πώς όμως έγινε αυτό το θαύμα; (ή το «θάμα», για να μην πουν, αυτή την φορά…. κάποιοι άλλοι, ότι αποκλίνουμε από το «λαϊκό γλωσσικό αισθητήριο»).
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τί κακό είναι αυτό μ’ εμάς; Δεν μας βρίσκεις πουθενά….!
.
Την απάντηση μας την δίνει ο ΟΜΗΡΟΣ. Και τί μας λέει, δηλαδή ο ερίφης:
.
«Οι…. λέξεις είναι υποχρεωμένες να τρέχουν…. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ (!!!) με την ζωή». Ή αλλιώς «οι λέξεις είναι το γλωσσικό ταυτόσημο της ζωής».
.
Σημείωση: Στον Όμηρο δεν υπάρχουν «καθηλωμένοι=ληγμένοι» Τύποι. Η κάθε λέξη και η ΜΟΡΦΗ που θα έχει, θεωρείται και λειτουργεί ως αυτόνομη ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΗ (!) οντότητα και όχι ως ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ «προϊόν» ΚΑΝΟΝΩΝ. («Όμηρος: Ανυπάκουος και αθυρόστομος»).
.
Έτσι οι «Λέξεις» (ΑΥΤΟΥΣΙΕΣ ή ΣΥΝΩΝΥΜΙΚΕΣ….!) και κατ’ επέκταση η ΓΛΩΣΣΑ, διασφαλίζουν την εθνική τους ΥΠΑΡΞΗ, ΣΥΝΟΧΗ και ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
.
Όπως λέμε ότι «χωρίς τους ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ τους, θα είχαν ξεχαστεί και οι… ΠΡΟΓΟΝΟΙ, Ό,ΤΙ και ΟΠΟΙΟΙ κι αν ήταν….»
.
Αυτά μας λέει ο Όμηρος, ο εγγονός του ΟΜΥΡΗΤΟΥ…!
.
Πώς το λέει, αιώνες- αιώνες αργότερα (ΚΑΙ) ο ΚΟΡΑΗΣ:
.
«Γιατί, διά της βίας, ντε και καλά, «κωλύω» και όχι….. το συνωνυμικό «εμποδίζω, αφού αυτό μας εκφράζει πλέον»;;;;. Δικό μας και το ένα… Δικό μας και το άλλο.
.
ΈΤΣΙ ο λαός, ακολουθώντας τον ΔΑΣΚΑΛΟ του Όμηρο, ΑΠΑΙΤΩΝΤΑΣ δικαιωματικά να ΕΝΝΟΕΙ (!!!) αυτά που… «λέει»(η ουσία της… γλώσσας),
μετουσίωσε τον «κόλακα» (από ό,τι μπόρεσα και βρήκα) σε :
.
σκουλήκι / παρακοιμώμενο/ γλειφτράκι/ σφουγγοκωλάριο/ δουλοπρεπή/ δουλικό/ χαμερπή /γραικύλο /ασπόνδυλο /ερπετό/αυλικό/αυλοκόλακα/ κομματικό/ ημέτερο/ κομματόσκυλο/παρατρεχάμενο/ μαλαγάνα/ τσανακογλύφτη / κωλογλείφτη / λιβανιστήρι / τσάτσο/ γαλίφη… κλπ.
.
Πώς ΘΑ (!) το έλεγε σήμερα ο Κοραής: Γιατί «κόλακας» και όχι «παρατρεχάμενος», «γλειφτράκι», «ασπόνδυλο» κλπ κλπ.
.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να συγχέουμε την «κολακεία» με την «φιλοφρόνηση»,
ή τα λεγόμενα ακόμη «κατά συνθήκην ψεύδη», ΟΥΤΕ καν με ΟΜΟΘΕΜΕΣ (!) εκφράσεις, όπως λ.χ «αυτό το ντύσιμο σε κολακεύει».
.
Κι εδώ είναι το (πραγματικό) ΜΕΓΑΛΕΙΟ και η ΥΠΕΡΟΧΗ ΔΥΝΑΜΗ της «ελεύθερης» γλώσσας:
.
Προστατεύει και ΔΕΝ…. καταργεί (Η γνωστή καραμέλα της αρχαιόπληκτης γλωσσικής διδασκαλίας).

του Χρυσόστομου Τσιρίδη

.
(εικόνα διαδικτύου)
«Δεν υπάρχει πιο ευτελισμένο ΕΙΔΟΣ ανθρώπου από το γένος των Κολάκων…» (ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση
"Διάβαζε όχι για ν' αντιλέγεις, να αμφισβητείς, ν' αναιρείς, να διαψεύδεις και ανασκευάζεις, όχι για να πιστεύεις, και να τα παίρνεις όλα για αλήθεια, άλλα για να κρίνεις και να εκτιμάς σωστά την κατάσταση και να σκέφτεσαι σαν λογικός άνθρωπος".

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής), θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολόγιου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο το ιστολόγιο.


Λίγα λόγια και σταράτα.
Ανεξάρτητο ιστολόγιο.

Δεν έχει σκοπό να θίξει τιμές και υπολήψεις, αλλά ούτε και να γλείψει κανέναν. Στόχος του είναι οι σάπιες νοοτροπίες, καταστάσεις, πολιτικές ..., αλλά και τα καλά θα λέγονται.
Γράφει η αφεντιά μου, φίλοι και συγγενείς.

Ευχαρίστως θα δημοσιεύσω άρθρα και σχόλια αναγνωστών.

Προσοχή όμως. Δεν τα πάω καλά με τα πρακτορικά και τα κατασκοπικά, αλλά αν υποψιαστώ πράκτορες-προβοκάτορες και λοιπούς... agents θα εκραγώ και... ούτε ψύλλος στον κόρφο τους. Ύβρεις και άλλα κακόβουλα αποτελούν επίσης αιτίες... έκρηξης.

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.

Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Κάποιοι περιμένουν την ευκαιρία για να μας κατηγορήσουν για λογοκλοπή!!! Αγνοώντας βέβαια, πως στο παρόν ιστολόγιο αναγράφουμε ΠΑΝΤΑ την πηγή του κειμένου. Έτσι, παρακαλούμε για την αναγραφή της πηγής των κειμένων, για να αποφεύγονται παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...

Υ.Γ.: Σχόλια τα οποία θα περιέχουν ύβρεις, θα αποκλείονται
ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΤΙΣ ΥΠΕΡΣΥΝΔΕΣΕΙΣ (LINKS) ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ.

1. Φράσεις όπως f**ck you, suck my d**ck, take head etc επιτρέπονται μόνο αν απευθύνονται σε λαμόγια της πολιτικής και το lifestyle
2. Ta agglika epitreponte mono gia xioumoristikous logous i, otan imetha vevei oti to istologiο diavazi h Mrs Diamantopoulou h o von Droutsas

kentripotideas.blogspot.gr/ δεν φέρει ευθύνη για τα σχόλια που αναρτώνται στην ιστοσελίδα του. Ωστόσο, οφείλει να διαγράφει σχόλια που το περιεχόμενό τους είναι απειλητικό, προσβλητικό, χυδαίο, βίαιο ή υβριστικό προς άλλους σχολιαστές ή την ίδια ομάδα του site.

Από εδώ και στο εξής κανείς δεν θα μπορεί να σχολιάσει χωρίς να έχει συνδεθεί είτε μέσω facebook, twitter, google plus, η με λογαριασμό disqus.

Για επικοινωνία στείλτε e-mail στο kentripotideas@gmail.com