Γράφε Ελληνικά και ας είναι και ανορθόγραφα.!!

Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική .

ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

«Ἐδῶ ζῆ, ἀναπνέει, πάλλεται, ἰδέα ΕΛΕΥΘΕΡΑ, γενναα, αποφασιστική».

Το kentripotideas αποτελεί έναν ηλεκτρονικό δίαυλο διαφόρων άρθρων, τα οποία προέρχονται είτε προσωπικά είτε από ιστοσελίδες Εναλλακτικής Πληροφόρησης.

Απώτερος στόχος είναι η αφύπνιση του μέσου Έλληνα πολίτη μέσω της διάδοσης "μη πολιτικά ορθών" άρθρων, ερευνών, δοκιμίων και βίντεο.

Δεδομένου ότι ο σκοπός του παρόντος blog είναι MH ενημερωτικός και καθαρά ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ, αν σας θίγει καθ'οποιονδήποτε τρόπο, επικοινωνήσετε μαζί μας για να επανορθώσουμε άμεσα. Όλα όσα ακολουθούν είναι προϊόντα της φαντασίας μας ή της δικής σας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή καταστάσεις είναι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ!Σάββατο, 6 Μαΐου 2017

130 μεγάλες επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας” (Οι καιροί ου μενετοί.)

04/05/2017
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕΤ,
με μεγάλη συμμετοχή των εκπροσώπων ενημέρωσης του τύπου, 5 τηλεοπτικών καμερών και πολλών επιχειρήσεων από τις 130 που υπέγραψαν.
Οι επιπτώσεις από την μη διόρθωση του χωροταξικού.
Ενδιαφέρον για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόβλημα που “τυραννά” την Θεσσαλονίκη και όλη την κεντρική Μακεδονία, με την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων – επιχειρήσεων, φορέων, δήμων, ενώσεων πολιτών.Ο «θάνατος» όλης της Δυτικής Θεσσαλονίκης από την χωροταξική και περιβαλλοντική ερήμωση που προκαλεί το ψηφισμένο περιφερειακό χωροταξικό με τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση και η χαριστική βολή του συνόλου των παραγωγικών μονάδων χαμηλής και μέσης όχλησης σε όλη την ΠΚΜ που υποχρεώνονται σε λουκέτο μέχρι 31/12/17.

Αδιαφορούν ακόμη και όσοι κόπτονται για την ανάπτυξη.

Ο κίνδυνος «χτύπησε την πόρτα» για την ύπαρξη χιλιάδων επιχειρήσεων, δραστηριοτήτων και θέσεων εργασίας. Κλειδί της λύσης η διόρθωση του χωροταξικού και η εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο εντός των ορίων των εγκαταστάσεων υψηλής όχλησης.

Έκδηλη ανησυχία προκαλεί η αδράνεια διόρθωσης του χωροταξικού εδώ και 15 μήνες, γιατί ? Κι αυτό παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στις επανειλημμένες προτάσεις επιχειρήσεων, οικονομικών φορέων, ενώσεων πολιτών, Δήμων και της ΠΕΔ.
Με ψηφισμένο στις 17/12/2015 χωροταξικό στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα επέλθει η περαιτέρω αποεπένδυση και η καταστροφή με την υποχρεωτική φυγή ή το λουκέτο 3.000 ως 5.000 επιχειρήσεων της δυτικής Θεσσαλονίκης και της όλης της Κεντρικής Μακεδονίας. Υγιείς επιχειρήσεις σε μια ζώνη χιλιομέτρων από τις παρυφές του λιμανιού ως τη Νέα Μαγνησία και τον περιφερειακό θα κλείσουν, όπως και όλες οι μονάδες παραγωγής που προσφέρουν θέσεις εργασίας στην οικονομία σε Χαλκιδική και Πέλλα.
Όλοι οι δημόσιοι παράγοντες κατέκριναν το ψηφισμένο χωροταξικό ως ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ. Κυβερνήσεις και υπουργοί σταμάτησαν την εφαρμογή του, κατανοώντας τις φοβερές επιπτώσεις. Αλλά τώρα ξαναβρίσκεται μπροστά στην «πόρτα» της Θεσσαλονίκης.
Οι επιπτώσεις του οδηγούν:
1. στην ΕΡΗΜΩΣΗ της ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Για την υψηλή όχληση (διϋλιστήρια, δεξαμενές) γίνονται σκανδαλώδεις χάρες. Δεν λαμβάνονται τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας εντός των ορίων τους, κατά παραβίαση των συνθηκών Seveso 2012 της ΕΕ, με αποτέλεσμα την ερήμωση ζωνών χιλιομέτρων. Στην Αθήνα και σε όλη την Ε.Ε. δεν προβλέπεται ερήμωση εκτός ορίων δεξαμενών. Γιατί μόνο στην Θεσσαλονίκη; Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Η αρχή των δεινών κρύβονται στο χωροταξικό και την μη εφαρμογή της οδηγίας Σεβέζο. Τα προβλέπει ο χάρτης του χωροταξικού, που προβλέπει λουκέτα σε σχολεία, κέντρα υγείας, ξενοδοχεία, κ.α. Από εκεί ξεκινά η ερήμωση… Να απογοητευτεί, να φύγει ο κόσμος, να αρρωστήσει, να δυσφημιστεί η περιοχή!
Κι από κοντά και η δυσοσμία. Κάποιοι αφήνουν στο σκοτάδι τους ενεργούς πολίτες που διαμαρτύρονται στη Δυτική Θεσσαλονίκη, τους οδηγούν να ψάχνουν να βρεθεί πόσο ενοχλεί η οσμή στο σημείο όχλησης, αντί στην πηγή, εκεί που εκλύεται –ενώ αν εφαρμοσθούν τα μέτρα της Seveso θα πάψει να εκλύεται… Έτσι, ξοδεύουμε χρόνο και χρήμα για να λύσουμε το λυμένο πρόβλημα και να περιμένουμε τις επιστημονικές μετρήσεις. Έως ότου γίνουν όλα αυτά, θα έχουν βάλει λουκέτα επιχειρήσεις, θα έχουν πιθανόν αρρωστήσει άνθρωποι, θα έχει σκαρφαλώσει η ανεργία στην Δυτική Θεσσαλονίκη σε νούμερα ρεκόρ (πολέμου) και ακόμη θα διαβουλευόμαστε!
Αποφεύγεται να επιβληθούν κυρώσεις –όπως πρέπει- για να ληφθούν τα απαραίτητα από την
οδηγία, μέτρα από τις υψηλής όχλησης δραστηριότητες.


2. στην ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, δηλαδή πρακτικά στο κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων μέχρι το τέλος 2017. Στην Αθήνα, στο χωροταξικό της, η χαμηλή και μέση όχληση κρίνεται συμβατή αυτόματα στον ιστό. Η Θεσσαλονίκη είναι άλλο κράτος… Κι εδώ στην υψηλή όχληση που όντως προκαλεί προβλήματα (δεξαμενές) κάνουμε τα στραβά μάτια στην εφαρμογή της οδηγίας Seveso που λύνει παρόμοια προβλήματα…

3. στην απουσία μέτρων προσέλκυσης επενδύσεων, όπως γίνεται στην Αθήνα, π.χ. ξενοδοχειακό τόξο δυτικά, εμπορικές δραστηριότητες, κ.α.


Υπάρχει λύση!
Την υπογράφουν και τη ζητούν 130 μεγάλες επιχειρήσεις της μείζονος περιοχής, οι 5 Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης – με 400.000 κατοίκους, η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, 4 οικονομικοί φορείς και ενώσεις πολιτών.
Οι Δήμαρχοι, ως κατ’ εξοχήν εκφραστές της λαϊκής βούλησης, πρέπει να επιμείνουν με πρωτοβουλίες τους στην ανάγκη διόρθωσης των καταστροφικών διατάξεων που ερημώνουν την δυτική Θεσσαλονίκη!
Και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που έχει την κατά νόμο ευθύνη, θα πρέπει να μην αδιαφορεί και να μην καθυστερεί τη διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων με τις επιπτώσεις στη δυτική Θεσσαλονίκη και τον παραγωγικό ιστό σε όλη την Περιφέρεια.


Οι καιροί ου μενετοί. Οι καιροί δεν περιμένουν.


Παρουσιάσεις Πάνελ- αλφαβητικά:

Ανδρέας Ευστρατίου, Μενέλαος Ναξιάδης, Ελισάβετ Νικολαίδη, Παύλος Παυλίδης, Νίκος Φιλίππου, Κώστας Χαίτογλου-Νίκος Φιλίππου: κεντρική παρουσίαση σε power-point, ακολούθησαν τοποθετήσεις όλου του πάνελ με τις κύριες επισημάνσεις. Επισημάνθηκαν οι ακριβείς ψηφισμένες διατάξεις του περιφερειακού χωροταξικού που διατυπώνουν με σαφήνεια το πρόβλημα και προβλέπουν αυτολεξεί την μετεγκατάσταση λουκέτα στη χαμηλή και μέση όχληση μέχρι 31.12.17 καθώς και τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση κατά παραβίαση της Σεβέζο. Αναγνώστηκαν προηγούμενες δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας, που αναφέρει ότι δήθεν το ψηφισμένο κείμενο δεν προβλέπει λουκέτα και ερήμωση. Αλήθεια είναι ... ότι ψηφίστηκαν οι καταστροφικές διατάξεις αυτολεξεί. Για αυτό και η ανησυχία είναι έντονη. Αντί να διορθωθεί το πρόβλημα, που ο Περιφερειάρχης δημόσια δήλωνε ότι έχει τη βούληση διόρθωσης και διατυμπάνιζε την αντίθεση του στις ίδιες διατάξεις του ρυθμιστικού το 2014, τώρα αντιφατικά δηλώνεται από την μια η άγνοια του ψηφισμένου κειμένου και η πλήρη ομολογία για καταδίκη σε λουκέτα λόγω δήθεν επίκλησης παλαιότερου νόμου. Στην Αθήνα διορθώθηκε με το ρυθμιστικό. Στην Κεντρική Μακεδονία .... δεν διορθώνεται. Άλλωστε και όλοι οι Δήμαρχοι με δηλώσεις τους πρόσφατα όπως δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδα, ανέφεραν ότι επιμένουν στις διορθώσεις του χωροταξικού όπως επεσήμαναν με επανειλημμένα έγγραφα τους.

Κ. Χαίτογλου: στο μέγεθος των ζημιών που προκαλούνται στην πολύ μεγάλη βιομηχανία και στους εργαζόμενους στο Καλοχώρι, που θα δημιουργήσει ανεργία. Υπάρχει πρόβλημα με τι άδειες κτιριακών εγκαταστάσεων. Με την αναβάθμιση του λιμανιού όλοι περιμένουν αύξηση εργασιών, αλλά αντί να προσθέσουμε δουλειά επεσήμανε την ανησυχία από την υποβάθμιση της δυτικής Θεσσαλονίκης, τη μη προώθηση του business park και την ατονία για το εκθεσιακό κέντρο στο Καλοχώρι.

Π. Παυλίδης: τις ανησυχίες και τις προβλεπόμενες ζημίες στις πολλές και μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων και οικοδομικών υλικών στα Γιαννιτσά, στις εγκαταστάσεις, στην γεωργική παραγωγή, είναι επιτακτικό να παραμείνουν κοντά στη γεωργία οι μονάδες παραγωγής. Το διακύβευμα είναι όχι μόνο οι άμεσα εργαζόμενοι 2-3.000 σε όλα τα κονσερβοποιία στο νομό, αλλά και έμμεσα και οι χιλιάδες αγρότες των 2 αγροτικών νομών. Πρέπει να επισημανθεί ότι όλες αυτές οι παραγωγές είναι εξαγωγικές και φέρνουν συνάλλαγμα.

Μενέλαος Ναξιάδης: επεσήμανε τις 25- 30 καπναποθήκες, το μεγαλύτερο κτιριακό απόθεμα στη Θεσσαλονίκη ±300.000 τμ., που περιμένουν και ανησυχούν για την ανάπτυξη δυτικά, από την Σεβέζο, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα κτίρια.

Ελισάβετ Νικολαίδη: Το χωροταξικό αφορά όλους, τα λουκέτα μέχρι 31/12/17 και η καταστροφική απομείωση των αξιών γης από την ερήμωση Σεβέζο. Αγανακτώ όταν βλέπω ότι η
ανατολική Θεσσαλονίκη εξαιρείται, είναι σκάνδαλο. Πού είναι η ισόρροπη ανάπτυξη ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης? Στην Πυλαία μαρίνα (μπράβο) και στην δυτ. Θεσσαλονίκη βούρκος το παράκτιο μέτωπο και ας αυλίζονται εκεί 400.000 κάτοικοι, η μισή Θεσσαλονίκη! Σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση. Και στην Αθήνα και σε όλη την Ευρώπη υπάρχουν μονάδες υψηλής όχλησης, εκεί δεν υπάρχουν οι κύκλοι ερήμωσης. Στην Αθήνα και τα 2 σημαντικά αυτά προβλήματα διορθώθηκαν με νόμο μέσω του Ρυθμιστικού Αθήνας. Εδώ γιατί 2 μέτρα και 2 σταθμά? Στην Αθήνα προτρέπεται η χαμηλή και μέση όχληση εντός αστικού ιστού! Γιατί οι αρμόδιοι δεν δείχνουν ενδιαφέρον στην μεγαλύτερη επιχειρηματική συγκέντρωση για ένα θέμα. Ο τζίρος των εταιρειών που υπέγραψαν είναι ίσος με 2 ΕΣΠΑ των 7 χρόνων κάθε χρόνο. Δεν μας φτάνει η κρίση, οι τράπεζες κλειστές, οι εταιρείες σε ασφυξία και προσθέτουμε και άλλες απειλές. Δεν θέλουμε παρατάσεις, κανένας δεν επενδύει! Καμία νέα επένδυση δεν θα έρθει. Δεν χρειαζόμαστε άλλες? Μήπως δεν έχουμε ανεργία και δεν μας ενδιαφέρουν η ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας? Ας τα λύνουν αυτά τα θέματα στις υπόλοιπες περιφέρειες όπως Αττικής και να μένουμε εμείς άλαλοι? Σύνδρομο Κοπεγχάγης.


Ανδρέας Ευστρατίου: επεσήμανε γιατί υποβαθμίζεται με τόση συνέχεια η δυτική Θεσσαλονίκη, υπάρχει πρόγραμμα? Γιατί όλοι αδιαφορούν για να λυθούν τα προβλήματα? Που πήγε η ισόρροπη ανάπτυξη δυτικά- ανατολικά. Κουραστήκαμε να ακούμε για μεγαλόπνοα έργα για τη νύφη του Θερμαϊκού, υποθαλάσσια, πολιτιστική πρωτεύουσα και στο τέλος η νύφη την κατήντησαν μία άσχημη γριά.


Ακολούθησαν ερωτήσεις δημοσιογράφων

Για τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση, ονόματα, το θέμα της δυσοσμίας, γιατί είναι δούρειος ίππος η μετατόπιση της πηγής της δυσοσμίας 3 χρόνια και 3 χλμ από την πηγή στο σημείο όχλησης, τι σκοπεύουμε να κάνουμε στη συνέχεια, τι έκανε η περιφέρεια, δεν τα άκουσε, ποιοι είναι αυτοί που χωρίζουν την Θεσσαλονίκη ανατολικά- δυτικά.
Σχόλια και παρατηρήσεις:

Δεν έφτανε η επί 8 χρόνια κρίση και τα χιλιάδες λουκέτα, τώρα υπάρχουν και τα νέα επιβαλλόμενα λουκέτα, οι άνεργοι, οι αγωνίες του κόσμου, οι χάρες στην υψηλή όχληση. Αδιαφορία στα σοβαρά, ανταπόκριση και μετατόπιση των προβλημάτων στα περιφερειακά! Η απομάκρυνση από το δόγμα της ισόρροπης ανάπτυξης δυτικά – ανατολικά ύστερα από τόσα χρόνια φέρνει νέα αδιέξοδα. Ποιες εξαγγελίες, ποια λόγια για ανάπτυξη θα αποκτήσουν υπόσταση? Ποιος δουλεύει για το καλό και την αποφυγή της περαιτέρω βύθισης της περιοχής?


Γράφουν τα μμε: “ η Θεσσαλονίκη θα πρέπει να αλλάξει τάχιστα ατζέντα. Διότι δεκαετίες τώρα η πόλη συζητάει τα ίδια θέματα και προσπαθεί να λύσει τα ίδια προβλήματα. Κυρίως προσπαθεί να βρει την οικονομική της ταυτότητα, που θα την απομακρύνει από τον αποκρουστικό τίτλο της «πρωτεύουσας της ανεργίας».
Επομένως δικαιολογίες δεν υπάρχουν, εκτός από την αδιαφορία όσων βρέθηκαν σε θέση λήψης αποφάσεων και μπορούσαν να κάνουν κάτι, αλλά δεν το έκαναν με την κατάλληλη αποφασιστικότητα. Αλλά και τη στείρα αντίδραση όσων διαφωνούσαν και φρόντισαν να υπονομεύσουν τα σχέδια που υπήρχαν.
Κολλημένοι στο παρελθόν συνδικαλιστές και υπερσυντηρητικοί, ιδεοληπτικοί αυτοδιοικητικοί αξιοποιούν την παράλυτη και παραλυμένη πολιτεία και δρουν με γνώμονα τα στενά συντεχνιακά τους συμφέροντα, αδιαφορώντας προκλητικά για το συνολικό καλό.”


Ο απόηχος της συνέντευξης τύπου των 130 επιχειρηματιών για την διόρθωση των καταστροφικών διατάξεων του περιφερεικού χωροταξικού