Γράφε Ελληνικά και ας είναι και ανορθόγραφα.!!

Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική .

ΔΕΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩ ΚΑΝΕΝΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.

«Ἐδῶ ζῆ, ἀναπνέει, πάλλεται, ἰδέα ΕΛΕΥΘΕΡΑ, γενναα, αποφασιστική».

Το kentripotideas αποτελεί έναν ηλεκτρονικό δίαυλο διαφόρων άρθρων, τα οποία προέρχονται είτε προσωπικά είτε από ιστοσελίδες Εναλλακτικής Πληροφόρησης.

Απώτερος στόχος είναι η αφύπνιση του μέσου Έλληνα πολίτη μέσω της διάδοσης "μη πολιτικά ορθών" άρθρων, ερευνών, δοκιμίων και βίντεο.

Δεδομένου ότι ο σκοπός του παρόντος blog είναι MH ενημερωτικός και καθαρά ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΟΣ, αν σας θίγει καθ'οποιονδήποτε τρόπο, επικοινωνήσετε μαζί μας για να επανορθώσουμε άμεσα. Όλα όσα ακολουθούν είναι προϊόντα της φαντασίας μας ή της δικής σας. Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικά πρόσωπα ή καταστάσεις είναι ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ!Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΔΗΜΟΙ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ


15/05/2017

ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΚΑΙ Η ΕΛΠΙΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ. Η ΧΩΡΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ... ΣΕ ΦΑΥΛΟ ΚΥΚΛΟ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ, ΘΑ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΡΥΘΜΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ. ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ.

Να στρίψουμε το τιμόνι αλλιώς. Να σωθεί η χώρα!
Τι πρέπει να γίνει με όραμα, με σύμπνοια εντός χώρας και εντός διεθνών συμβάσεων!

Τόσος πόνος, τόση φτωχοποίηση, τόση σιωπή στα πραγματικά προβλήματα. Δεν είμαστε διαβρωμένοι ... κατά πως λένε μερικοί! Τα ΜΜΕ και όλοι επισημαίνουν την ίδια αποτυχημένη ατζέντα της 20ετίας.
Είναι εμφανής ... η σιωπή της υποτίμησης από παντού. Που υπάρχουν προτάσεις, ποιοι προσπαθούν να ανατρέψουν την υποτίμηση, να σώσουν την χώρα? Προβάλλονται ατελείωτες διαπιστώσεις. Ακολουθούν τα γεωπολιτικά, ... τα πολιτιστικά.
Μοναδικό διακύβευμα της χώρας είναι η ανατροπή της υποτίμησης (ΑΕΠ, κινητών και ακινήτων). Να αγνοηθούν όλα τα άλλα και να αλλαχθούν όλα.
Να διορθωθούν τα 3 μεγάλα προβλήματα που φρενάρουν την χώρα. Να υλοποιηθούν προτεραιότητες που θα φέρουν ΑΕΠ και θέσεις εργασίας.
Διαφορετικά, θα κυριαρχεί η μείωση εισοδημάτων, το Υπερταμείο χωρίς πλαφόν και η πώληση των δανείων/ παραγωγικών μονάδων, που δημιουργήθηκε από την μη επίλυση των 3 βασικών παθογενειών (καταθέσεις, έσοδα, επενδύσεις).
Τι χρειάζεται? Για τη χώρα και τη Θεσσαλονίκη.
Είναι δυνατόν τοπικά να ασχολούμεθα μόνο με τα περιφερειακά και επουσιώδη θέματα ? Να αγνοούνται τα λουκέτα και ο ξαφνικός θάνατος σε χιλιάδες μονάδες παραγωγής και οι εκατομμύρια άνεργοι με το μηδέν εισόδημα? Υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης με δρομολογημένα έργα και επενδύσεις, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, που περίεργα αδρανοποιούνται.
Να κηρυχθεί πανστρατιά ανάπτυξης, επενδύσεων, παραγωγής σε όλα τα μέτωπα και να αποτάξουμε ότι ακυρώνει τις αναπτυξιακές προσπάθειες!

Πέρα από το εξωτερικό χρέος, υπάρχει και το εσωτερικό: ~120 δις κόκκινα δάνεια = 60% ΑΕΠ, ~120 δις ληξιπρόθεσμα = ~60% ΑΕΠ, 100 δισ € καταθέσεις “λείπουν” από το σύστημα =~ 60% ΑΕΠ.Συνολικά το έλλειμμα είναι ~300 δις και αν υπολογίσουμε ~100 δις € επενδύσεις που “λείπουν” έχουμε συνολικό εσωτερικό έλλειμμα ~ 400 δις €.

Ποιοι ωφελούνται ? Όσοι ωφελούνται από την υποτίμηση των κινητών και ακινήτων αξιών. Οι άϋλοι τίτλοι βρίσκονται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα και τα ακίνητα το ίδιο. Οι επιχειρήσεις με τα κόκκινα δάνεια, δημιουργήθηκαν κυρίως, αφού η πολιτεία τρομοκράτησε τις καταθέσεις και οι τράπεζες “στραγγάλισαν” τη ρευστότητα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΜΕ ΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ?
Εκτιμούμε ότι υπάρχει! Προϋπόθεση να τα υλοποιήσουμε άμεσα ΤΑ ΕΦΙΚΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. ΜΕΤΡΑ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΕΠ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΥΦΕΣΙΑΚΑ.

“Κατασκευασμένα” ληξιπρόθεσμα 120 δις € προς δημόσιο: να απαγκιστρωθούμε από τα αίτια που τα δημιούργησαν. Να μην “διαμαρτυρόμαστε” αόριστα για τη φοροδιαφυγή. Οι πολίτες τρέχουν “να ανταποκριθούν” στη λαίλαπα των φόρων. Ποιος φταίει? Ο μηχανισμός,
η γραφειοκρατία ή η πολυδαιδαλότητα των νόμων? Είναι ψηφισμένο στη σύμβαση 14/08/15 να διαγράψουμε τις προσαυξήσεις. Εμείς επιμένουμε να κατασκευάζουμε "ανύπαρκτους" “ενόχους”. Χαρίζουμε τα πλαστά και εικονικά δόλια τιμολόγια, δεν διαγράφουμε τις εξωφρενικές προσαυξήσεις 300-500% και τους καταργημένους διεθνώς και στη χώρα μας εξωλογιστικούς προσδιορισμούς εισοδήματος. Μετά “ψάχνουμε” τα αδήλωτα εισοδήματα που προσπαθούν να προφυλαχθούν, ενώ οι καταθέσεις μειώνονται. Μπορούμε να εισπράξουμε υγιή 3-5 δις €/χρόνο.

Επαναπατρισμός καταθέσεων, όπως έκαναν όλες οι χώρες εντός και εκτός μνημονίων. ΟΛΑ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟ ΑΙΤΙΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΚΩΝ. Το θεώρημα της εμπιστοσύνης είναι ακριβώς ανάποδο. Πρώτα ο επαναπατρισμός καταθέσεων, μετά η χρηματοδότηση της οικονομίας και ... μετά η εμπιστοσύνη. Πουθενά στον κόσμο δεν έγινε το αντίθετο. Ποτέ οι καταθέσεις δεν επιστρέφουν σε φτωχοποιημένες περιοχές. Να αρθούν τα εμπόδια τρομοκράτησης των καταθέσεων με κατασχέσεις. Η μείωση καταθέσεων έφερε μείωση χορηγήσεων και από 20 δις € τα κόκκινα δάνεια, έγιναν 120 δις €. Ή θα επιστρέψουν οι καταθέσεις για να εξυγιανθούν τα δάνεια και να πάρει μπροστά η οικονομία, ή θα εκποιηθεί όλη η οικονομία από τα δάνεια σε μηδενικές τιμές, ή θα γίνει νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κούρεμα ομολόγων/ αξιών και απευχόμεθα καταθέσεων, ή θα δούμε την άκρατη κερδοσκοπία στα κατασκευασμένα κόκκινα δάνεια. Το κυνήγι των “εκροών” και από δικά μας λάθη έγινε και δεν εφαρμόστηκε πουθενά πλήν 500 υποθέσεων τον χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αυστρία. Η Γερμανία δεν το ψήφισε τελικά.Μόνο με τον επαναπατρισμό θα έχει η χώρα και δημοσιονομικό όφελος ~3-5 δις €/χρόνο.

Προσέλκυση επενδύσεων, με άμεση διόρθωση των νόμων. Προβλέπεται σε όλες τις συμβάσεις των μνημονίων από το 2010 μέχρι σήμερα. Όλοι γνωρίζουν τα αίτια και τον τρόπο διόρθωσης τους. Σήμερα χρειαζόμαστε πρώτα διόρθωση του νόμου στρατηγικών επενδύσεων, με έναν αρμόδιο υπουργό για τις διαδικασίες και τις άδειες και μετά θα δούμε "άσπρη" μέρα, όση θεωρητικά “εμπιστοσύνη” ή "πολύ χαμηλές" τιμές - αξίες θα υπάρχουν στη χώρα. Σε καμιά “φτωχή” χώρα δεν πήγαν επενδύσεις. Μόνο με εταιρείες “φασόν” ή με η μεταφορά της φορολογικής έδρας δεν θα σωθούν οι εταιρείες από τη λαίλαπα της τρομοκρατίας καταθέσεων και των capital controls. Το μόνο που θα γίνει είναι η λεηλασία του ιδιωτικού και δημόσιου πλούτου. Μέχρι στιγμής έχουν "αγνοηθεί" ΠΟΛΛΑ ΔΙΣ. € ΥΠΟΑΞΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ. Γιατί? Μπορούμε να ωφεληθούμε 3-5 δις €/χρόνο.

ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΣΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ. Τα προβλήματα είναι απλά αλλά περίπλοκα κοινωνικά. Πρέπει να συμφωνήσουμε ΟΛΟΙ στην “απαλλαγή και να ξεχάσουμε” τα παλιά αποτυχημένα μοντέλα και ότι φρενάρει την παραγωγή νέου ΑΕΠ και θέσεων εργασίας. Να “στρίψουμε” το τιμόνι άμεσα. Προτείνονται δράσεις χωρίς άμεση κρατική χρηματοδότηση. Να ξεπεράσουμε τις ταξικές διαφορές, να δημιουργήσουμε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΚΜ: Ποια ανάπτυξη επαγγελλόμαστε ή νέα αφηγήματα με “κρεμάμενα” και ψηφισμένα τα λουκέτα στη δυτική Θεσσαλονίκη και τα λουκέτα σε όλες τις μονάδες παραγωγής στην ΠΚΜ. Να διορθωθούν οι εξωφρενικές και καταστροφικές ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού – ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ Ε.Ε. 1) Να καταργηθούν οι περιορισμοί ερήμωσης δυτικής Θεσσαλονίκης με τις σκανδαλώδεις χάρες στην υψηλή όχληση κατά παραβίαση των συνθηκών Σεβέζο, 2) να αρθούν οι υποχρεωτικές μετεγκαταστάσεις- λουκέτα στη χαμηλή και μέση όχληση, 3) να προβλεφθούν κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων με διπλές χρήσεις γης και δικαίωμα επιλογών χρήσεων γης για επενδύσεις. Συμφωνούν οι ΟΤΑ με 5 Δήμους και ΠΕΔ, 4 οικονομικοί φορείς, εκατοντάδες (130) μεγάλες επιχειρήσεις, κ. α.

ΝΟΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ: 1) να καθοριστούν τα ποσοστά κατανομής των κονδυλίων των κινήτρων κατά 60% στη Β. Ελλάδα, 2) να μην σπαταληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια σε μικρές και ανούσιες αναπτυξιακά δράσεις, 3) για την επιτάχυνση των αδειών προτείνουμε τον περιορισμό της ΔΕΣΕ από 6-8 μέλη σε 3, επίσημη καθιέρωση ενός υπουργού επενδύσεων, μικρές ομάδες απεμπλοκών 3-5 ατόμων στα βασικά υπουργεία, επίσημες ομάδες υπό τον Υπουργό Επενδύσεων για την απεμπλοκή και υλοποίηση επενδύσεων, 4) έκδοση ΦΕΚ για όλες τις επενδύσεις, χρηματοδοτούμενες ή μη.

ΖΩΝΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ: με υπαγωγή όλων των κενών κτηρίων ~ 300 - 400.000 τ. μ. του νομού, όχι μόνο real estate σε έναν θύλακα. Είναι εφικτή η δημιουργία διευρυμένων κινήτρων Ευρωπαϊκών ενισχύσεων με βαλκανική διάσταση.

ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ: δυτικά στους Λαχανόκηπους, όπως επιθυμούν όλοι οι ΟΤΑ με 400.000 κατοίκους. Η παραμονή στο κέντρο εξασφαλίζει το κρατικοδίαιτο μοντέλο και τη συνεχόμενη μείωση του εκθεσιακού έργου, επειδή δεν υπάρχουν κονδύλια ανάπλασης στον ίδιο χώρο. Να μην συναινέσουμε στη συρρίκνωση του εκθεσιακού έργου. Είναι παθογένεια.

Νίκος Σπ. Φιλίππου
Πρόεδρος, Φιλίππου Δομικά Έργα ΑΕ, Νέο Ρεύμα- Νέο Όραμα think-tank, Απόφοιτοι Αμερικανικών Πανεπιστημίων brain- tank